• Alkoholista vagyok?

Ha újra és újra többet iszol, mint szeretnél, ha bajba jutsz, vagy emlékezetkiesésed van amikor iszol, akkor lehet, hogy alkoholista vagy. Ezt csak Te döntheted el!

  • Mit tehetek, ha aggódom az ivásom miatt?

Kérj segítséget! Nem szégyen, ha szembenézel azzal a ténnyel, hogy problémád van.

  • Mi az Anonim Alkoholisták közössége?

Olyan emberek közössége vagyunk, akik elvesztettük az ivás kontrollálásának képességét, és ivászatunk következtében mindenféle bajba keveredtünk. Megpróbálunk normális módon élni alkohol nélkül, és  legtöbbünknek ez sikerül is. Azt tapasztaltuk, hogy ennek érdekében segítségre és támogatásra van szükségünk, amit más alkoholistáktól kapunk meg az A.A.-ban

  • Kötelez-e engem valamire, ha elmegyek egy A.A.-gyűlésre?

Nem. Az A.A. nem vezet tagnyilvántartást, és nem használ jelenléti ívet. Semmit sem kell elárulnod magadról. Senki sem fog kérdőre vonni, ha nem akarsz újra eljönni.

  • Mi történik egy A.A.-gyűlésen?

Az A.A.-gyűléseken találkozhatsz olyan alkoholistákkal, akik elmondják, mit művelt az életükkel és személyiségükkel az alkoholfogyasztásuk, mit tettek annak érdekében ők, hogy segítsenek magukon, és hogy hogyan élik az életüket ma.

  • Hogyan lehet belépni az A.A.-ba?

Az A.A.-tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya, és sokan még ezt se éreztük őszintén, amikor először találkoztunk az A.A.-val. A tagságnak nincs díja. Ha kétségeid vannak, hogy problémád van-e az alkohollal és, hogy tudunk neked segíteni, akkor is szívesen látunk.

  • Hogyan tudom felvenni a kapcsolatot az A.A.-val?

E-mailben és telefonon is fel tudod venni velünk a kapcsolatot itt, vagy látogass el valamelyik gyűlésünkre, és beszélgess a társakkal személyesen. Gyűléseink helyszínét és időpontjait megtalálod a Gyűlések menüpont alatt. 

  • Mi az a 12 lépés?

 A „Tizenkét lépés” az alkoholizmusból való egyéni felépülés mozgatórugója. A.A. elődeink tapasztalataira épülő önismereti program.

1. Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben – hogy életünk irányíthatatlanná vált.

2. Eljutottunk arra a hitre, hogy egy nálunk hatalmasabb Erő helyreállíthatja lelki egészségünket.

3. Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket a saját felfogásunk szerinti Isten gondviselésére bízzuk.

4. Félelem nélkül mélyreható erkölcsi leltárt készítettünk magunkról.

5. Beismertük Istennek, magunknak és egy embertársunknak hibáink valódi természetét.

6. Teljességgel készen álltunk arra, hogy Isten megszabadítson bennünket mindezektől a jellemhibáktól.

7. Alázatosan kértük őt hiányosságaink felszámolására.

8. Listát készítettünk mindazokról, akiknek valaha kárára voltunk, és hajlandóvá váltunk mindnyájuknak jóvátételt nyújtani.

9. Közvetlen jóvátételt nyújtottunk nekik, ahol lehetséges volt, kivéve, ha ez sérelmes lett volna rájuk, vagy másokra nézve.

10. Folytattuk a személyes leltár készítését, és haladéktalanul beismertük, amikor hibáztunk.

11. Igyekeztünk ima és meditáció útján elmélyíteni tudatos kapcsolatunkat a saját felfogásunk szerinti Istennel, csak azért imádkoztunk, hogy felismerjük velünk kapcsolatos akaratát, és hogy legyen erőnk a teljesítéséhez.

12. E lépések eredményeként spirituális ébredést éltünk át, megpróbáltuk ezt az üzenetet alkoholistákhoz eljuttatni, és ezeket az elveket életünk minden dolgában érvényre juttatni.